Familieterapi

Familien skal være en viktig kilde til trygghet, støtte og tilhørighet – men kan også bli preget av vonde konflikter, misforståelser og følelsesmessig belastning. Når relasjonene blir vonde og vanskelige, kan det påvirke de involvertes psykiske helse, trivsel og fungering i hverdagen. Familieterapi hos oss kan gi et trygt rom for å ta opp det vonde, forstå hverandre bedre, finne løsninger på utfordringer og styrke relasjonene.

Hva er familieterapi?

Familieterapi er en form for samtaleterapi der hele eller deler av familien deltar sammen med en psykolog. Noen gang gjennomføres det individualsamtaler med hver enkelt deltaker også. Målet i familieterapi er ofte er å øke forståelsen hvor hverandre, forbedre kommunikasjonen, håndtere konflikter og finne løsninger på utfordringer som påvirker familiedynamikken.

Terapien kan tilpasses ulike behov, enten det gjelder foreldre og deres voksne barn, søsken eller utvidede familier.

Familieteterapi på nett

Familien kan være spredt geografisk på ulike steder, og derfor tilbyr vi også familieterapi på nett. Det blir stadig mer vanlig å gjennomføre familieterapi på video, og for mange kan videotimer bidra til å senke terskelen for familier å oppsøke hjelp hos psykolog.

Forskning viser også at terapi via videokonsultasjoner oppnår like god effekt og brukertilfredshet som tradisjonell terapi ansikt-til-ansikt. Det kan du lese mer om her: Om Videoterapi

Hvem kan ha nytte familieterapi?

Voksne barn og foreldre

Forholdet mellom voksne barn og deres foreldre kan være utfordrende, spesielt når tidligere konflikter eller uavklarte følelser preger relasjonen. Familieterapi kan hjelpe med:

  • Å bearbeide gamle sår og uoppgjorte konflikter.
  • Bedre kommunikasjon og større forståelse for hverandres grenser.
  • Å håndtere utfordringer knyttet til livsendringer som aldrende foreldre, barnebarn eller økonomiske spørsmål.
  • Redusere følelsen av ansvar, skyld eller dårlig samvittighet i relasjonen.
  • Sunnere balanse mellom lojalitet til hverandre og ønske om å leve egne liv.

Søsken

Søskenrelasjoner er ofte preget av både kjærlighet og rivalisering. Mange søsken opplever imidlertid at relasjonen blir utfordrende i voksen alder, spesielt hvis det har vært konkurranse, ulik behandling eller traumer i oppveksten. Vanlige grunner til at søsken søker familieterapi:

  • Langvarige konflikter som har ført til avstand.
  • Opplevelse av urettferdig behandling fra foreldre.
  • Fastlåste vanskeligheter med å samarbeide om foreldrenes omsorg i alderdommen.
  • Gamle mønstre fra barndommen som skaper frustrasjon i voksen alder.
  • Sorg etter tap av en forelder eller annen felles livskrise.

Barn/ungdom og foreldre

Barn påvirkes sterkt av dynamikken i familien, for eksempel ved mye krangling, usikkerhet og stress og hjemmet. Likeså er ungdomstiden en fase med store endringer, hvor både ungdommen og foreldrene kan oppleve utfordringer i relasjonen som konflikter, misforståelse og følelsesmessig avstand. 

I slike tilfeller, hvor barn/ungdom og foreldre ønsker hjelp sammen, så anbefaler vi foreldreveiledning hos oss. Her kan både foreldrene få bistand og råd, samt at barnet/ungdommen også kan involveres dersom det vurderes hensiktsmessig. Ler gjerne mer om vår tilbud om foreldreveiledning under:

Møt og bli bedre kjent med våre psykologer som tilbyr familieterapi her!

Kontakt oss!

Har du spørsmål eller ønsker du å snakke med en av våre psykologer?
Bestill time i dag!

Bestill time





    Meld meg på nyhetsbrev fra Favne

    22 60 20 00

    (dersom vi ikke kan ta telefonen, legg igjen beskjed og vi ringer opp så snart vi har anledning).