Lederveiledning og støtte
I Favne anerkjenner vi lederrollen både som et privilegium, men også som en særlig utsatt sosial posisjon som bringer med seg mange utfordringer og problemstillinger, både personlige og profesjonelle. Noen personer går inn i lederrollen helt bevisst og målrettet, mens andre havner i lederrollen mer eller mindre med en tilfeldighet. Uansett vil utfordringene i mange tilfeller være de samme, og det kan være både godt og nyttig å ha noen å dele og drøfte disse utfordringene med.
I vår lederveiledning er psykisk helse og den psykologfaglige forståelsen av lederrollen i front – det vil si at fokuset er på hvordan du som person både reagerer på og håndterer din lederrolle – og hvor vi bistår deg der hvor du selv merker personlige og/eller profesjonelle utfordringer.
Formål og mål
Lederveiledning hos oss, både en til en og i gruppe, er ment å være en læringsprosess som tar sikte på å utvikle og styrke lederegenskapene til ledere i ulike lederroller. Dette ved å dele og utforske problemstillinger/utfordringer lederrollen bringer med seg for enkelte leder – både personlige og profesjonelle. Det innebærer samtaler med en faglig drøftingspartner som kan gi veiledning, støtte, edukasjon og tilbakemeldinger for å hjelpe den enkelte med å styrke sine lederskapsferdigheter, håndtere og overvinne utfordringer og mestre sine oppgaver og mål som leder.
Målet med lederveiledning er at læringsprosessen skal hjelpe deg stå stødigere i lederrollen med økt bevissthet om både indre og ytre utfordringer og hvordan håndtere disse – både på personlig og profesjonelt plan.
Kontakt oss i dag for å komme i gang med lederveiledning!
Vi tilbyr også lederveiledning over video.
Hvordan lederveiledningen foregår
Det vanlige er at en sammen med psykologen finner frem til temaer og/eller konkrete situasjoner i lederrollen som oppleves krevende og/eller utfordrende å stå i og å håndtere. Fokuset vil først være på dine reaksjoner, både følelses- og tankemessige, og deretter på hvordan du håndterer både selve tema/situasjonen og dine egne reaksjoner. Deretter drøftes det ut fra psykologfaglig forståelse hvorvidt din håndtering av tema/situasjon er ivaretakende og hensiktsmessig for både deg selv, dine ansatte og ditt arbeidssted.
Veiledningen kan inneholde kartlegging, psykoedukasjon, rollespill, feedback-sesjoner, konkret ferdighetstrening, og utforming av spesifikke mål og handlingsplaner for å oppnå disse. Favne er ledende i Norge på ekspertise innen Deliberate Practice for Ledere, en metode for “learning by doing” som er hentet fra ekspertiseforskningen. All utøvelse – også av lederskap – handler om å integrere teoretisk og praktisk kunnskap. For å tilegne deg ferdigheter, må du øve. Øvingen må ha god kvalitet og kvantitet – og metoden for dette er Favnes ekspertiseområde.
Du kan lese mer om Deliberate Practice for Ledere her:
Vanlige temaer i lederveiledning
I utgangspunktet er det grenseløst med relevante psykologfaglige temaer knyttet til lederrollen – det være så mangt – og det viktigste er å kartlegge de områdene som den enkelte leder ønsker å jobbe spesifikt med. Noen av de vanligste temaene fra vår erfaring med lederveiledning er problemstillinger knyttet til selve lederrollen og ansvaret som følger med, som for eksempel håndtering av:
Rolle og forventninger
Uenighet og konflikt
Organisatorisk rammer og mål
Grensesetting
Motivasjon/inspirasjon
Ansvar og mål
Autoritet, makt og beslutningstaking
Arbeidsmengde og delegering
Stress og belastning
Personlige vansker – både egne og ansattes
Her kan du for eksempel lese om vanlige utfordringer og problemstillinger knyttet til grensesetting i ledelse:
Om oppstart og litt forberedelse
Ingen lederrolle eller tilnærming til lederveiledning er lik. Derfor starter lederveiledning hos oss med å kartlegge din lederrolle og hvilke premisser den er bygget på (forutsetninger, oppgaver, forventninger, ansvar, strukturer, mandat/mål etc.). Vi går litt systematisk til verks for å hente inn konteksten du står i, og deretter områder du selv kunne tenke deg å jobbe med i lederveiledningen. Dette ved å få høre litt om hva du opplever som spesielt utfordrende i din lederrolle, og/eller områder som du kunne tenke deg å håndtere bedre/utvikle deg innenfor. Tenk gjerne litt igjennom dette på forhånd.
Vi vet av erfaring at det beste utbytte fra lederveiledning kommer fra å jobbe med konkrete mål for utvikling. Derfor fokuserer vi også på konkretisering av måloppnåelse, og drøfter sammen hvordan vi på best mulig måte kan komme dit.
Møt og kontakt vårt lederveilednings-team!
Er du nysgjerrig på lederveiledning eller ønsker å bestille oppstart?