FavnebloggenHarvey Pekar ser seg i speilet.

Ut med utseende. Inn med livsferdigheter.

Godt nyttår. Det har allerede lenge vært snakk om ”sommerkroppen 2019”. Sommerkroppen krever høy innsats og gir ofte lav gevinst. Er du en av dem som bruker mer tid, penger og krefter enn du har på å gjøre deg hot for stranda? Blir du fornøyd med deg selv da? Nei. Vi må se etter alternative treningsmål. Hva om du ga livskvaliteten din samme arbeidsinnsats?

Misfornøyd med kroppen

De siste årene har jeg blitt oppmerksom på begrepet sommerkroppen. Ikke ved å se meg i speilet. Ingen sommerkropp der. Men på instagram, der kryr det av dem.

Det virker ganske vanlig at man har et mentalt bilde av hvordan kroppen sin burde se ut. Og like vanlig: At det man ser i speilet ikke ligner idealbildet man har i hodet.

For å utligne forskjellen mellom speilbildet og det mentale bildet, hiver mange seg med på bølgen, og begynner å jobbe med å få vekk fett, definere opp muskelgrupper, og se bra ut fra alle vinkler. I årets første måneder er det høysesong i landets treningsstudioer. Prosjekt sommerkroppen har et utseende-mål og engasjerer sterkt. Under vekter, i romaskiner og på tredemøller peiser vi på mot det samme målet: Å se ut som greske guder og gudinner når sommeren kommer.

Det er et ideal som garanterer at du feiler.

Det finnes noe bedre

Det krever omfattende innsats for å oppnå idealet om sommerkroppen. Men dette til tross; jeg synes at forbløffende mange av de jeg snakker med om dette kjenner lite mestring, finner seg lite attraktive, og blir svært oppmerksom på deler av kroppen de ikke er i mål med enda – til tross for at de har blitt svært veltrente. Det er bare å innse: Vi kjenner ikke mange som ble langvarig fornøyde da de gikk ned den gata der.

Man blir ikke bare sterkere i knebøy, man blir hardere mot seg selv – på den kjipe måten.

Hvordan? Hvis treningen blir knyttet til et feilsøk på din egen kropp, i mange serier, repetisjoner og økter uke etter uke, måned etter måned, er det ikke rart du blir god til å rakke ned på deg selv. I stedet for å få nyte at noen er tiltrukket av deg, ender du med å ha mer lyst til å slå av lyset jo naknere du blir. Da bør det gå en alarm: ”Hva er det jeg driver med?”

Nytt ord: Livsferdigheter. Ut med utseende. Inn med livsferdigheter.

Hvis målet er et bestemt utseende, er gevinsten kortvarig og liten, mens investeringen er langvarig og veldig ressurskrevende.

Jeg synes vi heller skal trene opp livsferdigheter i å ha det så bra som du kan ha det. At du kan fungere så godt som du kan fungere. Trives så godt som du kan trives. Trene på å ta seg selv på alvor. Trene på egenomsorg. Trene på å være den personen du kjenner deg som innerst inne. Trene på grensesetting. På å leve ut godheten du kjenner for andre men er for forsiktig med å vise. Trene på å være en ekte person med sårbarheter, ambivalens og usikkerheter.  Trene på å møte deg selv med godhet, nøyaktighet, oppmerksomhet, aksept, og vennlig ansvarliggjøring. Trene på å gi prioritet til det og de som vekker din interesse, iver, glede og engasjement (som gjerne kan være trening av kroppen også).

Og hvis det er sexy du ser etter: Jeg tror at det ikke er noe som i lengden er mer tiltrekkende enn et genuint og levende menneske som er trygg på seg selv.

Sommerpsyken: Noen eksempler

I stedet for å spørre: ”Hvordan forbrenne underhudsfett?”, heller spørre ”hvordan skal jeg dempe overdreven selvkritikk, og spille meg god i stedet?”. I stedet for ”hvordan kan jeg få tydeligere definerte muskler?”, gå for ”hva skal til for at jeg skal skamme meg mindre og heller være stolt over meg selv?”. I stedet for ”hva skal jeg forbedre på kroppen min neste måned?”, heller spørre ”hva skal til for at jeg skal akseptere meg selv ”?. I stedet for ”hvordan skal kroppen min se best mulig ut når jeg er naken”, spørre ”hva er det jeg aller mest savner i livet?”.

Et sunt legeme for en sunn sjel

Trening av kroppen har udiskutabelt mange og sterke positive mentalhelseeffekter. Det kan sekundært også gi mestringsfølelse og utgjøre en konkret form for egenomsorg. Dette anerkjenner jeg totalt.

Men dette utseendemålet med sommerkroppen, det synes jeg vi bruker for mye tid på. Ferdigheter i å opprettholde livskvalitet året gjennom, det jobber vi for lite med.

Vi har gjort det til kultur å systematisk rakke ned på oss selv for ubetydelige og imaginære mangler. Kos deg med trening, nyttårsforsetter og drømmer om hva sommeren vil bringe. Gjør det du vil gjøre, fordi du liker det eller synes det er viktig. Jeg utfordrer deg til å prioritere på å øve på dette i stedet.

 

Psykologspesialist Vidar M.S. Husby

Favne Psykologbistand