I dagens hektiske verden kan det være utfordrende nok å skulle finne tid til egenomsorg og egen psykiske helse. Her har onlineterapi kommet inn og revolusjonert muligheten ved blant annet å gjøre terapi vesentlig mer tilgjengelig og tidsbesparende. Med onlineterapi kan du nå prioritere din psykiske helse ved å få hjelp når du trenger det – der du er!
Oppdagelsen av at det virker!
Videokonsultasjoner med psykolog har teknisk vært mulig over lengre tid, men både psykologer og pasienter har vært skeptiske til om dette kunne gi like god effekt som tradisjonell terapi ansikt-til-ansikt.
Så kom covid-19-pandemien og tvang oss til å sette skepsisen til side. Psykologer måtte ta i bruk digitale verktøy på veldig kort varsel for å kunne fortsette sitt arbeid med mental helse for de med behov for hjelp. På denne måten måtte vi åpne for nye muligheter og lære oss å tilby pasienter psykologisk hjelp “der de er” slik at effekten skulle bli så god som mulig.
Gjennom tiden i pandemien begynte klinisk erfaring, tilbakemeldinger fra pasienter og forskning å bekrefte at onlineterapi har god effekt og gir like gode resultater som tradisjonell terapi ansikt-til-ansikt. Både psykologer og pasienter ble mer og mer overbevist om nytten av videokonsultasjoner.
Onlineterapi viste til og med visse fordeler sammenlignet med terapi ansikt-til-ansikt på psykologens kontor.
Oppdag nytten og fordelene med onlineterapi!
Det er mange fordeler og sider ved onlineterapi som gjør det enklere for folk flest å legge til rette for økt egenomsorg og bedring av mental helse. Fordelene er særlig sett i lys av at mange i dag må forholde seg til en svært hektisk hverdag hvor tidsklemmen blir hovedutfordringen opp mot å ta en steg til siden og prioritere egen psykisk helse.
1. Benytt deg av tilgjengeligheten
Onlineterapi bryter ned geografiske barrierer og gjør mentale helsetjenester tilgjengelige for alle, uansett hvor du er. Du slipper blant annet å forholde deg til lang reisevei som kompliserer planleggingen. Du kan gjennomføre videokonsultasjonene både hjemmefra og/eller fra ditt eget arbeidssted.
Med onlineterapi er terapisesjoner bare et klikk unna. Enten du er i en travel by eller på landet, har du øyeblikkelig tilgang på høykompetente psykologer – inkludert spesifikk kompetanse for dine problemstillinger – som kan bistå og hjelpe deg.
2. Benytt deg av tidsbesparelsen
Vi vet at mange utsetter og venter altfor lenge med å oppsøke psykisk helsehjelp fordi tilgjengeligheten er lav og/eller ventetiden er lang. For mange kan terskelen for å oppsøke hjelp bli høy fordi det krever tid og mye planlegging. Kanskje må man endre på andre planer, ta fri fra jobb eller måtte reise langt for å kunne møte opp på psykologens kontor. Terskelen for å oppsøke psykisk helsehjelp reduseres derfor betraktelig med onlineterapi.
“Så bra at vi kan snakke på nett, det var viktig for meg å begynne å snakke med en fagperson så fort som mulig”.
Rask psykisk helsehjelp kan i stor grad ha forebyggende effekt i motsetning til å vente for lenge. Tilgjengeligheten onlineterapi tilbyr muliggjør både å få hjelp raskere og planlegge timeavtalene inn i en ellers hektisk og travel hverdag.
3. Benytt deg av lavere sosiale hemninger
Det er flere veier inn til terapi, skriver Kaja Asbjørnsen Betin i sin bok “Trygge digitale terapeuter: En guide til digital psykoterapi”. Hun skriver videre at: “Ved å ha én innfartsvei inn til behandling, ekskluderer vi alle de som ikke passer inn i det eksisterende formatet.” Vi er alle forskjellige og noen synes at det er lettere å kommunisere og beskrive sine opplevelser via videosamtale når terapeuten er litt mer på “avstand”.
Vi vet at mange utsetter og venter med å oppsøke psykisk helsehjelp fordi det kan være sosialt ubehagelig å måtte forholde seg til ansikt-til-ansikt med en psykolog. Tanken på å sitte på et venterom og møte på andre pasienter kan også virke avskrekkende. Mange skammer seg over sine vansker, er usikre på om vanskene er alvorlige nok, og kan bli usikre og opptatt av hva psykologen tenker om dem. For de som opplever sosiale hemninger og ubehaget ved det, tilbyr onlineterapi et litt mindre skremmende alternativ.
“Dette er bra og fungerer, det er enda bedre enn fysisk oppmøte fordi jeg er mer avslappet.”
Kommunikasjon gjennom en skjerm kan for mange skape litt mer følelsesmessig avstand som kan gjøre det lettere å dele dine tanker og følelser. Med online terapi kan du arbeide med din psykiske helse uten presset som møter ansikt-til-ansikt kan gi. Husk, det viktigste er at du får hjelp og ikke venter for lenge! Onlineterapi kan for mange senke terskelen for å oppsøke hjelp.
4. Benytt deg av tryggheten av et sikkert personvern
Å åpne opp om personlige og sensitive spørsmål kan være utfordrende. En trygghet mange har hos psykolog er at samtalene er taushetsbelagte og at personvernet ivaretas. Godkjente digitale plattformer for onlineterapi er blitt utviklet for å kunne ivareta det samme trygge personvernet. Psykologen er underlagt samme taushetsplikt, lovverk, og etiske prinsipper som gjelder for oppmøtebasert terapi. Den digitale plattformen sikrer at ingen andre kan lytte til det du forteller til din psykolog på video.
Onlineterapi gir deg derfor det samme trygge og konfidensielle rommet for å uttrykke dine tanker og følelser som tradisjonell oppmøtebasert terapi. Dette økte personvernet er ment for å muliggjøre en åpen og ærlig kommunikasjon med din psykolog – og for å redusere bekymring for stigmatiseringen knyttet til å søke psykisk helsehjelp.
5. Sikre deg kontinuitet i det terapeutiske arbeidet
Livet er uforutsigbart, og noen ganger tar det uventede vendinger. Onlineterapi sikrer at du kan opprettholde ditt terapeutiske forhold og arbeid, selv når omstendighetene endres. Enten du flytter, reiser hyppig eller står overfor forstyrrelser i livet ditt, er terapeuten din bare et klikk unna. Timeavtalene er lettere å tilpasse livet ditt da de kan gjennomføres der du er.
6. Sikre deg spesifikk og relevant psykisk helsehjelp
Onlineterapi gjør alle våre psykologer tilgjengelige for alle, noe som sikrer deg et mangfoldig utvalg av psykologer med ulike spesialiteter og ekspertise. Du kan enkelt finne en psykolog som spesialiserer seg i dine spesifikke bekymringer, noe som øker sjansene for å motta målrettet og effektiv behandling.
7. Sikre deg evidensbasert terapi
Onlineterapi gjør våre psykologer lettere tilgjengelige for flere, som igjen gjør det enklere for deg å sikre deg evidensbaserte terapeutiske tilnærminger. Du skal være sikker på at du mottar behandling som har vist seg trygg og effektiv for en bred rekke mentale helseproblemer. Du skal være trygg på at du er i gode hender.
8. Sikre deg fleksibilitet i ditt terapeutiske forløp
Vi som leverandør av onlineterapi forstår kravene i moderne liv. Derfor tilbyr vi ofte en kombinasjon av videokonsultasjoner og samtaler ansikt-til-ansikt dersom det er ønskelig. Noen av våre psykologer har også utvidede åpningstider og helgetimer, noe som gjør det enklere for deg å tilpasse terapiøktene til din travle timeplan.
Ikke la livets utfordringer hindre deg fra å prioritere din psykiske helse
Onlineterapi gjør våre psykologer mer tilgjengelige enn aldri før. Du vil kunne lettere bestille, planlegge og gjennomføre terapeutiske samtaler med din psykolog. Tilbudet sikrer deg rask, tilgjengelig, tidsbesparende, relevant og trygg psykisk helsehjelp – noe som er svært viktig med tanke på ta tak i vansker så tidlig som mulig og forebygge forverring og/eller forringet livskvalitet over tid.
Tilbudet om onlineterapi sikrer deg fleksibilitet og kontinuitet skreddersydd etter ditt behov og livsstil. For mange senker onlineterapi terskelen for å oppsøke hjelp.
Noen begrensinger
Det er viktig å merke seg at selv om online terapi kan være svært effektiv, er det kanskje ikke egnet for alle. Visse utfordringer og vansker kan fortsatt kreve ansikt-til-ansikt terapi på grunn av behov for spesifikk oppfølging og/eller terapeutiske tilnærminger.
For eksempel, ved alvorlige psykiske lidelser hvor en enten er i fare/skade for selv eller strever med å fungere stabilt i hverdagen vurderes ikke onlineterapi som en faglig forsvarlig behandlingsform. Det er psykologens oppgave og ansvar å vurdere om det er forsvarlig å tilby onlineterapi, da ut i fra problemstilling og tilstand som pasient beskriver.
Onlineterapi har sine begrensninger og fallgruver akkurat som tradisjonell oppmøtebasert terapi har sine. Derfor er det like viktig med åpen dialog mellom psykolog og pasient om potensielle utfordringer og håndtering av disse, og at forløpet evalueres fortløpende ut i fra opplevd nytte og effekt.
Les mer om Favnes onlineterapi-tjenester
Favnes psykologer har solid erfaring med onlineterapi og tilbyr psykisk helsehjelp innenfor en rekke områder, både for voksne, barn/ungdom/foreldre og par. Våre psykologer er tilgjengelige for onlineterapi for hele landet.
Du kan lese mer om vårt onlineterapi-tilbud, inkludert vanlige spørsmål og svar, ved å følge linken under:
For å bestille time via vår online booking, følg linken under:
Du kan også bestille onlineterapi ved å fylle ut vårt kontaktskjema, sende mail til favne@favne.no, eller ringe 22 60 20 00.
Ta kontakt!
Dersom du lurer på noe angående vårt online-terapi tilbud, eller ønsker å booke time – ta gjerne kontakt med oss i dag!
favne@favne.no
eller ring:
22 60 20 00
(dersom vi ikke kan ta telefonen, legg igjen beskjed og vi ringer opp så snart vi har anledning).