FagartikkelHva erSelvhjelp

Angst frarøver oss verdifull livskvalitet. Den stikker kjepper i hjulene for måltidet, presentasjonen, samværet med venner, parforholdet, eller tiden med barna. Mange vet kanskje ikke engang at det er angst som plager dem. De kaller det “irritabel tarm”, “uro”, “spenningshodepine”, “hjertebank”, “harahjerte”, eller “nerver”.

Mennesker jeg har møtt som sliter med angst, beskriver at gleden, iveren og interessen i livet har blitt svekket.

Det er synd! Du går glipp av så mye. Folk rundt deg går glipp av så mye av deg.

Det er vanlig å tro at angst er …

Noen symptomer merker du i kroppen: Kvalme, svimmelhet, nummenhet, forvirring, hjertebank, anspenthet, hodepine, muskelsmerter, stramme kjever, pustebesvær og kaldsvette.

Andre påvirker atferden: Du blir god på å unngå det som vekker uroen. Eller å holde deg trygg på andre måter. Det skjer også  noe med tenkningen: Man utvikler en overdreven oppmerksomhet på trussel og underdreven oppmerksomhet til annen informasjon.

Hva skjer følelsesmessig? Angsten dekker over andre og viktigere følelser.

Angst knyttes ofte til ytre ting. Noen får angst for heis, høyder, åpne plasser, insekter, lukkede rom, å dumme deg ut. Andre får angst for store folkemengder eller angst for å få angstanfall. Listen over ytre ting man kan utvikle en fobi for er lang. Men for å forstå hva angst er, må vi konstatere: Listen er mangelfull.

Du ønsker å overvinne angsten. Å endre symptomer til krefter, og frigjøre de parkerte ressursene som i dag utlades i angstaktiveringer rundt om i kroppen. For å få til det, må angsten forstås i sammenheng med den indre psykiske dynamikken den er en del av.

“Hjertebank” er mer enn du tror

Angst er etter vår erfaring like så ofte knyttet til indre forhold. Til nå har du kanskje tenkt slik: Situasjon > angst. Prøv dette: situasjon > følelse > angst. Ny musikk? Les bare videre.

Du blir sint på kjæresten, blir anspent og kjenner at det blir vanskelig å tenke. Vi sier at sinnet vekker angst. Eller: Du skal ta farvel, og kjenner det snører seg i halsen og at du blir skjelven. Tristheten vekker angst.

Eller hva med denne: En venn hever stemmen. Du greier ikke å si noe tilbake. Du får en impuls til selvhevdelse, som i fortiden kanskje ble sablet ned, satte deg i utrygghet og derfor fungerte dårlig. Selvhevdelsen ble derfor noe som måtte unngås – og når den ble aktivert, så begynte det å gå en alarm som sier “fare!”.

Som barn er vi lærenemme: “Sinnet mitt er farlig. Det må jeg huske”.

Et mer komplisert eksempel (men ikke mindre vanlig): Du kjenner deg mindre bra enn folk flest. Og du tror på en måte at ja, det synes de andre også. Så når du sitter med kollegaene dine, så sitter du ovenfor noen som “synes” du er mindre bra. Du får angst av det du tror de mener.

Dette var noen få eksempler på angst aktivert av indre forhold. Vi har alle – terapeuter og klienter – våre egne eksempler vi kan supplere listen med. Dette er reaksjoner som er godt lærte. Det er som å sykle! Vi gjør det uten å tenke på at vi gjør det.

Terapi = skreddersøm

Det finnes mye generell kunnskap om angst. Behandling av angst oppnås best med en trenet terapeut som kan se hvordan angsten utspiller seg fra sekund til sekund i timen, og som skreddersyr sin tilnærming fortløpende.

Det er grunn til å tro at du skal få det bedre.

Kontakt Favne psykologbistand hvis du spørsmål til dette innlegget eller ønsker bistand til angstbehandling.