

Utbrenthet
Behandling av utbrenthet
Favne Psykologbistand mottar ofte henvendelser fra personer som søker svar på hva utbrenthet er og hva man gjøre med dette. Det typiske er at mange har ofte ventet veldig lenge før de søker de bistand. Vi ser at utbrenthet har stor innvirkning på både privat- og arbeidslivet. Mange fungerer ikke som de pleier hjemme, og det er hyppig og voksende sykemeldingsårsak blant arbeidstakere. Tilstanden er således svært viktig for den gjelder, men også for arbeidsgivere, den øvrige folkehelsen og samfunnsøkonomien.
Hva er utbrenhet?
”Utbrent”, ”utbrenthet”, ”utbrenhetssyndrom”, ”utmattelselsetilstand” er varianter av ordet som i dag blir brukt som et slags helsemessig begrep, som i snever forstand referer til:
Langtidsbelastning, overanstrengelse og stress som resulterer i en eller annen form og grad for funksjonsnedsettelse i privat og/eller arbeidslivet.
Ønsker du å snakke med en av våre psykologer om utbrenthet? Ta kontakt i dag!
Vi tilbyr nå også konsultasjoner over video med våre psykologer.
Noen typiske kjennetegn ved utbrenthet
Utbrenthet gir både fysiske og psykiske plager. Mange beskriver det akkurat som en slitenhetstilstand, men som bare ikke går over (slik den pleier), og kjennetegnes med visse felles karakteristika og symptomer:
- Konstant fysisk sliten og tung – hvile hjelper ikke
- Konstant trøtt, lav energi, tung og treg – søvn hjelper ikke – søvnproblemer
- Muskelspenninger, hodepine, redusert appetitt, mageproblemer, kvalme
- Dårlig konsentrasjon, ør, tåkete, svimmelhet
- Følelsesmessig sliten, stemningssvingninger – trist, irritabel, lei, oppgitt
- Forhøyet engstelighet og bekymring – klump i magen – hjertebank – panikkangst (angst)
- Økt nedstemthet og depressiv grubling (depresjon)
- Økt sosial tilbaketrekking – orker ikke folk – tap av arbeidsglede og interesse for arbeidsplass og kollegaer
- Redusert selvfølelse – økt sårbarhet – skam – økt selvkritikk og negativ/pessimistisk tenkning
- Fremmedfølelse (jeg er ikke meg selv), depersonalisasjon (følelse av å være frakoblet)
Når er man utbrent?
Det finnes ingen fasitsvar på dette, men trolig er mange utbrente lenge før de erkjenner det. Mange har prøvd å komme seg på egen hånd i flere omganger. Tatt litt fri her og der, redusert arbeidet perioder, forsøkt å sove litt flere timer, begynt å trene og lignende. Formen har kommet og gått, men til slutt oppleves utbrentheten mer eller mindre som konstant og vedvarende. Kriteriene for depresjonsdiagnoser er at tilstanden og funksjonsnedsettelser har vedvart i 2 uker eller mer. Depresjon og utbrenthet er sammenlignbart (og ofte overlappende), og det er derfor rimelig å tenke ut i fra samme varighetskriterie når det gjelder utbrenhet.
Har man altså symptomer beskrevet ovenfor i 2 uker eller mer bør man ta kontakt med fastlege eller psykolog for vurdering av tilstanden. Det er alltid klokt først å sjekke hos fastlege for å eventuelt ekskludere somatisk sykdom. Går du rett til psykolog, så skal en god psykolog oppfordre deg til å gjøre dette parallellt med samtalebehandlingen.
Ta kontakt!
Ønsker du mer informasjon eller å drøfte med oss om våre tjenester kan være til nytte og hjelp deg eller ditt arbeidssted, ta gjerne kontakt med oss på mail:
Hvordan og hvorfor blir man utbrent?
Dette krever egentlig et lengre svar, men her er kortversjonen:
Vi tenker at utbrenthet utvikler seg som en konsekvens av en rekke belastninger, som ofte opptrer samtidig over tid, som samlet sett øker risikoen for å bli utbrent. Disse belastningene opptrer gjerne på 3 områder i livet, og det er samspillet og summen av belastning på alle disse tre områdene som kan føre til utbrenthet:
Faktorer i privatlivet
Faktorer ved arbeidsplassen
Faktorer ved personligheten
Behandling – hvordan kommer man seg fra utbrenthet?
Kortversjonen: Å komme seg fra utbrenthet handler om 3 ting:
Kontakt oss for hjelp med utbrenthet!
I Favne Psykologbistand vil du først bli møtt med at det gjøres en kartlegging og vurdering av tilstanden din sammen med deg. Her vil du få svar på om du er utbrent eller ikke. Vi vurderer videre sammen med deg hvilken psykoterapeutisk tilnærming og behandlingsplan kan være mest hensiktsmessig når det gjelder akkurat deg. Og hvis du lurer på om man kan komme seg fra utbrenthet, så er svaret definitivt ja!