Er dere blant dem som har havnet i en vanskelig situasjon i samlivet, der dere ikke ser noen løsning på problemet? Der dere krangler om de samme tingene om og om igjen, eller det har blitt helt taust mellom dere? Og uansett hva dere prøver på, så ender det til slutt med krangel eller taushet, eller begge deler? Da kan Bufferkurs for par være noe dere!
Av: Psykolog Kaja Asbjørnsen Betin, parterapi Favne Psykologbistand
Er kjærligheten et mysterium? Nei, faktisk helt tvert imot!
Verdens fremste samlivsforsker, John Gottman, og hans team har gjennom 40 år med forskning avdekket hva som skal til for å få et parforhold til å fungere. Kunnskapen er såpass presis at Gottman hevder at han etter bare 15 minutters observasjon av et par som snakker om et konflikttema, kan forutsi om forholdet kommer til å vare eller ikke. Forskningen har med andre ord avdekket noen grunnleggende prinsipper som styrker parforholdets sjanser, og disse er det mulig for par å lære seg.
Oppsummert kan oppskriften på et vedvarende, velfungerende parforhold beskrives slik:
oppretthold styrkende hverdagsvaner og slutt å kjempe mot forskjellene dere i mellom.
Når forskjellene i stedet møtes med utforskning og nysgjerrighet, endrer de uløselige konfliktene karakter fra fastlåste til håndterlige.
Forskning har vist at par som øver på dette, har større sannsynlighet for å holde sammen og for å være tilfredse med forholdet sitt. I Bufferkurset viser vi par hvordan de helt konkret kan legge til rette for å gradvis dreie forholdet fra vondt og konfliktpreget til et godt sted å være.
I det umulige er det også håp!
Veldig mange par vil kjenne seg igjen i det å oppleve gjentakende konflikter og utfordringer i forholdet. Dette forekommer spesielt i perioder der hverdagen er preget av stress og mangel på grunnleggende behov som god søvn, nok egentid og påfyll av energi. Situasjonen kan etterhvert virke helt fastlåst for dere, og du kan begynne å lure på hvorfor dere i det hele tatt valgte hverandre.
Du tenker kanskje at dersom dette skal bli bedre, krever det så mye av dere at det virker helt umulig. Dessuten er forskjellene dere i mellom blitt så tydelige at du tenker at dere aldri noensinne kan bli enige om noe, og at du aldri kan få det du trenger fra partneren din.
Selv i perioder som dette, finnes det håp. Og forhåpentligvis vil du bli lettet når jeg sier at løsningen ikke er så komplisert som den kan virke. Kjærligheten er nemlig ikke spesielt gåtefull. Både du og partneren din kan dessuten få lov til å fortsette å være den dere er, å få det bedre i samlivet krever ikke at dere blir enige om alt eller at dere har like personligheter, sammenfallende livssyn og samsvarende verdier på alle områder.
Hva kan man lære på Bufferkurs for par?
Bufferkurset ble utviklet med støtte fra Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet i 2007 og har siden oppstarten gjennomgått omfattende evaluering og revidering. Det holdes Bufferkurs over hele landet, og tilbakemeldingene fra parene er ofte svært gode.
Par forteller blant annet at kurset får dem til å innse hva som skal til for å snu situasjonen, og at det er godt å se at det ikke kreves av dem å bli en annen en de er og gjøre noe helt annet enn det som føles naturlig for dem.
Jeg har selv holdt Bufferkurs siden 2014, og min erfaring er at kurset favner veldig mange av de parene jeg møter. Noen av dem som har uttrykt aller størst begeistring for kurset, er de som synes at dette med parforhold og kjærlighet kan virke abstrakt og vanskelig å få tak på. Det er en lettelse for mange å innse at veien til et bedre parforhold går gjennom konkrete steg som er mulig å gjennomføre også i en travel hverdag.
Både menn og kvinner sier at kurset gjør det å leve sammen mer forståelig og håndterlig. Det er en stor glede for meg å kunne bidra til å gi par en slik opplevelse.
En vei ut av det konfliktfylte – hvordan bygge opp en buffer?
Et annet ord for buffer er beskyttelse. Hverdagen for par kan bringe med seg utfordringer og problemstillinger som over tid fører til en type slitasje som gjør at paret sklir lenger bort fra hverandre. Det varme og ivaretakende kan bli erstattet av irritasjon, frustrasjon, sinne og redsel. Noen par bygger naturlig opp en beskyttelse mot dette, mens andre par blir mer sårbare for slitasjen dette gir.
Bufferkurset er derfor spesifikt rettet mot å lære par hvordan man kan bygge opp en sterkere beskyttelse mot de utfordringer og problemstillinger som et parforhold ofte bringer med seg.
Vi skal nå se på hvordan par kan bygge opp en buffer i parforholdet, slik at forholdet kan tåle mer og slitasjen bli mindre.
Buffer # 1: Hverdagsvanene
Alle parforhold trenger en solid grunnmur. I parforholdet utgjøres grunnmuren av hverdagsvanene paret etablerer, som for eksempel å holde seg oppdatert på partnerens indre verden, se etter positive sider ved den andre og gi hverandre imøtekommende svar på invitasjoner til kontakt.
Buffer # 2: Å sette ord på følelsene
Et par kan oppnå mye gjennom å forstå og dele de mange følelsene som parforholdet vekker i dem. Dette gjelder både egne og den andres følelser. Å sette ord på følelsene våre hjelper oss nemlig med å regulere og håndtere dem.
Fallgruven for mange par er at de ikke deler sine følelsesmessige reaksjoner med hverandre, men holder dem for seg selv. Dette kan føre til at følelsene vokser i styrke og at disse kommer til uttrykk gjennom handlinger og tanker om den andre som fører til avstand.
Buffer # 3: Å bryte konflikmønstrene
Når par har hyppige konflikter, vil de lett kunne havne i et mønster som gjør det vanskelig for dem å tre ut av runddansen. I en tid med ekstra press og belastning på parforholdet, kan selv små ulikheter og uenigheter lede inn i og bygge opp under en fastlåst konflikt.
Fastlåste konflikter oppleves ødeleggende, fordi de kjennetegnes av samspillsmåter som skaper følelsesmessig avstand mellom partnerne. Å bli kjent med sitt eget konfliktmønster og hvordan konflikter kan omformes fra fastlåste til håndterbare, kan derfor ha stor verdi for par som egentlig ønsker å være sammen, men som ikke finner veien ut av det fastlåse på egen hånd.
Buffer #4: Å fokusere på problemet – ikke partneren
Et sentralt budskap fra forskning på parforhold er dette: alle parforhold settes under press til tider og konfliktene et par har er som regel ikke mulig å løse fullstendig. Det avgjørende er derfor hvordan par håndterer sine konflikter, ikke hvorvidt de faktisk klarer å løse dem.
Selv par som har det vanskelig og som opplever at de sitter fast i et negativt mønster, kan med vilje og innsats makte å frigjøre sitt parforhold fra mønsteret. Som vi understreker i bufferkurset: partneren er ikke problemet, problemet er problemet. Dere kan løse det sammen.
Buffer # 5: Å tilstrebe reparasjon og forsoning
Alle par trenger å kunne forsones med hverandre etter en vanskelig konflikt. Konflikter er uunngåelige, og evnen til å reparere og tilgi er derfor en viktig nøkkel til et godt parforhold.
I en periode med mye stress, lite motivasjon og påfyll, trangboddhet, usikkerhet og «blæh», kan evnen til å være raus og imøtekommende overfor en partner som har såret eller irritert deg være satt under et ekstra sterkt press. Et aktivt fokus på hvordan akkurat vi som par kan reparere og gjenopprette nærhet på en måte som passer for oss, kan bidra til å gjøre dette arbeidet lettere.
Lettere sagt enn gjort?
For noen par kommer disse «bufferværemåtene» helt naturlig. Andre par kan trenge litt hjelp på veien.
Blant annet er vår erfaring som terapeuter at mange ikke helt vet hva de føler – eller strever med å sette ord på og uttrykke følelser. Det er nemlig lettere å vite hva vi tenker. I tillegg har vi en tendens til å tro litt ukritisk på tankene våre og anse dem som sanne.
En annen problemstilling for mange par er at konfliktene og konfliktmønstrene sitter hardt i, særlig hvis de har vedvart over lengre tid og er koblet til sterke følelser av sinne, forakt, mistillit, skuffelse og sorg.
Dette vil føre til at sterke følelser raskt aktiveres når paret skal prate om konfliktene og mønstrene seg i mellom. Da vil det kunne oppstå anklagelser og beskyldninger, som igjen er selve katapulten inn i konfliktmønstret.
Den gode nyheten er at alle, med tilstrekkelige doser vilje og innsats, kan lære å sette ord på følelser, forstå sine konfliktmønstre, jobbe med reparasjon og forsoning, og se problemet som problemet!
Bufferkurs for par i Favne Psykologbistand
Favne Psykologbistand tilbyr Bufferkurs for par, med mål om å lære par hvordan de kan gå frem for å bygge opp en buffer rundt parforholdet og forebygge slitasje. I vårt Bufferkurs vil du og din partner blant annet lære:
-
Hvordan skape og opprettholde gode hverdagsvaner
-
Hvordan sette ord på og dele følelser, slik at de blir lettere å forstå og håndtere
-
Hvilke konfliktmønstre er de mest vanlige, og hvordan sammen bryte ut av disse
-
Hvordan jobbe og fokusere på problemene i parforholdet
-
Hvordan samarbeide om tilgivelse, reparasjon og forsoning
Vårt Bufferkurs gjennomføres over to dager (lørdag og søndag) og passer for par som enten ønsker hjelp til å bedre parforholdet sitt og/eller som ønsker å forebygge vansker. Les gjerne mer om kurset her:
Favne Psykologbistand tilbyr også parterapi av høy faglig kvalitet av psykologspesialister innen par- og samlivsterapi.
Dette kan du lese mer om her: Favne Par- og Samlivsterapi, Emosjonsfokusert parterapi (EFT)
Dersom du lurer på noe vedrørende vårt Bufferkurs eller parterapi, eller ønsker å bestille time, så kan du ta kontakt enten ved å fylle ut vårt kontaktskjema, sende mail til favne@favne.no, eller ringe 22 60 20 00.
Kontakt oss!
Har du spørsmål om våre tjenester innenfor psykologisk trygghet på arbeidsplassen?
Benytt deg av vårt kontaktskjema her, ring, eller send en mail til oss!
favne@favne.no
eller ring:
22 60 20 00
(dersom vi ikke kan ta telefonen, legg igjen beskjed og vi ringer opp så snart vi har anledning).