Belastninger og relasjonelle utfordringer gjennom livet kan gjøre at noen utvikler en sterk ansvars- og samvittighetsfølelse. Man kan da komme til å rette seg mye mot andres behov og nedvurdere eller undertrykke egne behov. Slik kan vansker med sunn selvhevdelse oppstå.
Av: Psykologspesialist Espen Morterud, Favne Psykologbistand
Når vansker med selvhevdelse går utover livskvaliteten
Nedsatt livskvalitet, mangel på vitalitet og sårbarhet for psykiske plager kan bli konsekvenser om man ikke får til å hevde seg selv på en naturlig og autentisk måte i livet. Strever man med selvhevdelse kan dette gi seg utslag på flere områder slik som:
-
- sette grenser og si nei ovenfor andre
- selvomsorg og selvmedfølelse
- vansker med å finne hobbyer og aktivisere seg selv
- vansker med å be om hjelp
- vansker med å si i fra om sin mening eller behov til andre
- frykt for autoriteter
- vansker med å kjenne på og utrykke eget sinne når det er berettiget
Selvhevdelse som noe forbudt og ikke fortjent
For mennesker som har opplevd store belastninger i livet, kan vansker med selvhevdelse fortone seg sterkt og konkret. Det kan da føles som det «ikke er lov» å gjøre gode ting for seg selv og at man ikke fortjener det. En del som har det slik kan oppleve at når man er alene med seg selv, så blir man passiv, negativ og ikke unner seg å gjøre ting som er bra for seg. Eksempelvis å lage seg den maten man liker, sitte i stolen man ønsker seg eller holde på med hobbyer man ønsker seg.
Om man da trosser disse «indre levereglene», kan det lede til negative reaksjoner som forvirring og «krangel i hodet», plutselige smerter i hodet eller kroppen, emosjonelle svingninger og trang til selvstraff.
Underliggende vansker med selvhevdelse
Ved mer moderate/lette vansker med selvhevdelse, kan dette arte seg annerledes. Ofte er ikke vanskene med selvhevdelse så åpenbare for den det gjelder. Man søker gjerne hjelp for utbrenthet, depresjon eller angst. Underleggende disse symptomene kan det vise seg at vedkommende har forstrekt seg over lang tid ved å yte mye til sine nære, jobben eller samfunnet uten å ta nok hensyn til seg selv.
Dette kan være vanskelig å se selv om man gjennom livet har fått sterkt integrerte verdier og holdninger på det å hjelpe andre. Man har da gjerne sette det som en plikt og en selvfølge å være snill, ansvarlig, hjelpsom og oppofrende og ikke reflektert særlig over at det har oppstått en ubalanse over tid som har tæret på seg.
Når vansker med selvhevdelse fører til unngåelse av andre
En del former for sosial angst, isolering og unnvikelse kan og handle om vansker med selvhevdelse. Dette kan være vanskelig å se selv. En del har kanskje slått seg til ro med at «slik er jeg bare». Altså at man tenker at man ikke er så glad i folk, bare vil være med noen få eller tenker at man er introvert og trenger mye tid for seg selv for å lade opp batteriene.
Imidlertid finner en del ut etter hvert at dette også kan handle om vansker med å utrykke sin mening og sine behov. Når man ikke føler seg trygg på om man klarer det i møte med andre, blir det forståelig at det kan føles som et skremmende og ukontrollerbart prosjekt å gå ut av leiligheten og møte andre.
Der ute kan det da føles som om man er prisgitt andres ønsker, behov og innfall og at man ikke selv aner hva man kan ende med å love bort eller si ja til.
“Bli mer selvhevdende” er lett å si
Også selv om man har blitt bevisst på at man trenger å bli mer selvhevdende, kan man likevel bli overrasket over ubehag, skam og ambivalente følelser når man trosser sine indre leveregler/verdier og hevder seg mer enn man har gjort. Til tross for at dette er endringer man altså ønsker seg, kan man fort kjenne på indre konflikt, motstand og sorg ved å skulle forlate en rolle man lenge har hatt, for eksempel som «den flinke, den snille, den tålmodige, den ansvarlige».
Dette siden man har knyttet så mye av sin verdi og stolthet til denne identiteten. Utforsking og anerkjennelse av disse ambivalente følelsene og å oppdage andre viktige evner, egenskaper og verdier som vedkommende også har eller kan tilegne seg, blir altså også ofte en del av dette arbeidet.
Alle kan øve opp selvhevdelse – steg for steg!
Å jobbe med selvhevdelse i terapi kan spenne seg fra å utforske og utfordre seg med små og trygge oppgaver i hverdagen til det å konfrontere dype, smertefulle og traumatiske hendelser i det man for første gang tør å stå opp for seg på et bestemt område eller overfor en bestemt person eller instans. Følgelig er det være behov i behandling for å utforske og utfordre dette forsiktig i eget tempo og med en aksept på at arbeidet kommer til å ta litt tid og vil kunne svinge en del frem og tilbake underveis.
Slik sett er det et terapeutisk fokus som er variert, fleksibelt og egnet for de aller fleste til å kunne jobbe aktivt og systematisk med ut fra den sin situasjon, motivasjon og målsetning man har.
En del kan oppleve allerede ved å utforske små oppgaver i hverdagen at dette relativt raskt gir en ny glede, frihethetsfølelse og vitalitet. Etter hvert ved å få positive erfaringer med å mestre mindre utfordringer, finner og noen etter hvert håp og mot til å utfordre større og viktigere oppgaver eller relasjoner som har blitt hemmende for seg.
Kontakt oss!
Har du spørsmål om vårt behandlingstilbud eller ønsker å bestille time?
Benytt deg av vårt kontaktskjema her, eller send en mail til
favne@favne.no
eller ring:
22 60 20 00
(dersom vi ikke kan ta telefonen, legg igjen beskjed og vi ringer opp så snart vi har anledning).