Mange henvender seg i dag til psykolog på grunn av opplevde relasjonelle utfordringer kontakten med andre mennesker. Slike utfordringer kan blant annet handle om å streve med å sette grenser ovenfor andre, føle seg ensom i selskap med andre, ofte bli misforstått, og/eller lett havne i opprivende konflikter. Kontakten med andre kan oppleves både vond og ustabil.
Man kan komme langt i å snakke med psykolog om dette, i det å forstå seg selv bedre og vite hvor slike utfordringer kommer fra, men man trenger ofte også en arene for å kunne øve på å være i kontakt med andre. En samtalegruppe med andre som opplever samme type utfordringer kan da være en slik arena.
Av: Psykolog Jørgen Flor – Favne Kveldsklinikken
Relasjonelle utfordringer som årsak til ensomhet
Det er skamfullt å føle seg ensom i dagens samfunn. Aldri før har det vært lettere å se bilder av eller lese om andre mennesker som lever tilsynelatende perfekte liv, omgitt av familie og venner. Samtidig sier nesten en tredel av befolkningen at de plages av ensomhet. Ensomhet er i ferd med å bli et alvorlig folkehelseproblem.
For de fleste av oss er ensomhet et forbigående problem. Men for noen går ikke ensomheten bort selv om de er sammen med andre. De “gode rådene” om å ringe en venn, bli med på en aktivitet eller engasjere seg i en hobby hjelper ikke. I stedet blir skammen over å mislykkes enda sterkere og håpløsheten vokser. Noen blir deprimerte, utvikler angst eller finner usunne mestringsstrategier. En ond sirkel kan utvikle seg.
Ingen pille kurerer ensomhet
Min erfaring er at noen mennesker “produserer ensomhet” uten selv å vite dette. Dette er personer som har problemer med å etablere og beholde nære relasjoner, selv om de har et sterkt ønske om å knytte seg til noen.
Kanskje har de dårlig selvfølelse og våger ikke tro på at ett nytt vennskap er i ferd med å utvikle seg. Kanskje feiltolker og misforstår de andre menneskers gode intensjoner. Noen møter også andre mennesker “med piggene ute” fordi de ikke har opplevd å bli møtt på en god måte tidligere. Slik mistillit er ikke bare et uheldig utgangspunkt for å skape nærhet til andre, det er også kort vei til konflikter.
Nesten 10 % av befolkningen har så store problemer med slike relasjonelle og emosjonelle vansker at de føler seg kronisk ensomme.
Hvordan kan jeg forstå meg selv og andre bedre?
Det finnes heldigvis god hjelp for relasjonelle utfordringer. Nøkkelen er å bli bedre til å forstå hvordan man selv påvirker andre mennesker og hvordan andre mennesker påvirker en selv. Det handler om å gjenkjenne egne tanke- og følelsesmønstre slik at en kan stoppe misforståelser før de utvikler seg til konflikter.
Dessverre er det ingen “quick fix” som kan løse opp slike utfordringer. Det tar litt å forstå seg selv og andre bedre, og man må øve på å være i kontakt med andre på en ny måte.
En god hjelp på veien for mange kan være å inn i en fase i livet hvor en i samarbeid med en profesjonell samtalepartner fokuserer på det som skaper ensomhet, konflikter og misforståelser. Kort sagt handler det om nysgjerrighet på spørsmål som:
-
-
Hva gjør jeg når jeg føler meg avvist?
-
I hvilke situasjoner blir jeg mest usikker på meg selv?
-
Hva er mitt bidrag til konflikter?
-
Kan jeg gjøre noe for å unngå at andre misforstår det jeg sier?
-
Andre mennesker som øvingsarena for relasjonelle utfordringer
Mange synes det er tilstrekkelig hjelp i å møte en dyktig terapeut en-til-en. Men individualterapi hjelper kun frem til et visst punkt. Hvis målet ditt er å ha det bedre sammen med andre mennesker, er det ikke da også naturlig å øve på dette sammen med andre? Det er slik gruppeterapi kan komme inn i bildet.
Grupper er helt naturlig og nødvendig for alle mennesker. Det er ved hjelp av grupper vi har overlevd i vår forhistorie og det er ved å tilhøre forskjellige grupper vi skaper vår identitet og vårt selvbilde. Problemet til mange ensomme mennesker er at de mangler denne tilhørigheten. De kan derfor trenge en gruppe hvor det går an å “øve” seg i.
En samtalegruppe kan være en svært nyttig øvingsarena for alle krevende spørsmål (og svar!) om ensomhet, konflikter og misforståelser. For det første slipper man å finne en gruppe selv. For det andre er alle i gruppen forberedt på å øve seg, og terskelen for å snakke om vanskelige, skamfulle og utfordrende tema er mye lavere enn noe annet sted. En erfaren psykolog vil sørge for at gruppen er trygg nok til å øve seg i. Sammen vil en slik gruppe kunne kurere ensomhet som ikke alltid lar seg løse på egenhånd.
Ta kontakt!
Skulle du kjenne deg igjen i denne teksten, eller kjenne noen som kunne ha nytte av få hjelp med relasjonelle utfordringer, ta gjerne kontakt med oss i Favne Psykologbistand. Du kan kontakte oss enten via vårt kontaktskjema under eller sende mail til favne@favne.no, eller ringe 22 60 20 00.
Les gjerne mer om relasjonelle utfordringer og våre tjenester her:
Kontakt oss!
Har du spørsmål vedrørende vår gruppeterapi eller ønsker å bestille time kan du kontakte oss her: