Parforholdet er en intens, nær og viktig relasjon, og forskning viser at kvaliteten på parforholdet har betydning for både livstilfredshet og helse.
Koronatiden har krevd ekstra mye av mange parforhold. Dere er ikke alene dersom dere har merket at utfordringene i parforholdet har blitt forsterket på grunn av det siste årets unntakstilstand.
Heldigvis vet vi mye om typiske utfordringer i parforhold og hvordan veien ut av et uføre kan se ut. Dette betyr at par kan lære seg å forebygge, håndtere og reparere, og dermed bygge opp robustheten i parforholdet igjen. Par kan skape seg en buffer, som beskytter forholdet deres mot stress, hvis de våger å gå inn i utfordringene og lære seg hvordan.
Av: Psykologspesialist Ingri Luthen og psykolog Kaja Betin – Favne par- og samlivsterapi
Kjærlighet i koronaens tid – Parforholdet under press
Det siste drøye året har vi alle befunnet oss i en global unntakstilstand. Når vårt makrosystem – verdenssamfunnet og våre egne omgivelser – blir snudd opp ned, blir også vårt mikrosystem – hjemmet og familien- påvirket.
Mange har måttet endre måten de organiserer hverdagen på. Noen har blitt permitterte fra jobb, andre har måttet jobbe hjemmefra. Ofte med hjemmeværende barn i korte og lengre perioder. For noen har dette fungert bra, for andre har det vært en tid som har handlet om å holde ut.
Koronautholdenhet på hell
Det blir bra igjen, sa vi lenge. Det skulle jo snart gå over. Men i løpet av denne perioden har det vært mange nedturer. Optimismen svant gradvis og den siste nedstengingen opplevde mange som den verste. Fremtiden var blitt enda mer usikker, med dårlige nyheter verden over om mutasjoner og sannsynligheten for nye pandemier.
Å holde ut og tenke at det blir bra, var ikke lenger like motiverende.
Følelsen av “blæh”
En av de hyppigst rapporterte følelsesmessige opplevelsene gjennom koronatiden har nå fått betegnelsen languishing, som direkte oversatt betyr sløvende. I NY Times er languishing omtalt som følelsen av «blæh» og innebærer en opplevelse av tomhet, nummenhet, stagnasjon, mangel på motivasjon, og hvor evnen til å fokusere er svekket og oppgaver tar lengre tid.
Mange har som en konsekvens av pandemien kjent seg følelsesmessig flate og omtrent desperate etter variasjon eller i det minste noe fint å se frem til.
Fra valget om være sammen til å være tvunget til å være sammen
Å være i et parforhold vil si å velge hverandre. Vi velger å være sammen med en person, en å komme hjem til, en å skape opplevelser med. Samtidig trenger vi også frihet og mulighet til å være for oss selv. Hva skjer med parforholdet når vi ikke lenger velger, men tvinges til å være sammen?
Mange har i koronatiden måttet være mer sammen, noen hver dag, hver time, på samme sted, uten å fylle på med nye opplevelser eller rom for egentid. Som konsekvens av dette har dere kanskje erfart økt parslitasje, for eksempel at:
- De samme konfliktene dere hadde før har blitt gjentatt oftere?
- Konfliktene har blitt mer intense og vanskeligere å håndtere?
- En mer amper og anspent stemning har etablert seg etter at den naturlige hverdagsvariasjonen der dere begge dro på jobb, traff andre, dyrket hver deres interesser, skrumpet inn eller forsvant?
- Dere har fått redusert toleranse for hverandres ulikheter og uenigheter på grunn av færre pauser fra hverandre?
Mer tid til refleksjon og ettertanke – ikke nødvendigvis et gode
Mange har brukt det siste året til refleksjon og ettertanke. I mangel på ytre stimulans og noe å se frem til, har mange av oss søkt innover etter opplevelse av mening, fundert på våre verdier, og hvordan vi fremover kan leve et liv i tråd med disse.
Da kan de opplevde ulikhetene og konfliktene som finnes i parforholdet fra før fremstå som desto mer alvorlige. Særlig dersom intensiteten i konfliktene i har økt, vil mange kunne begynne å stille spørsmålstegn ved om forholdet faktisk tåler dette.
Slike bekymringer fører gjerne til enda mer stress, og dermed også til manglende overskudd for å klare å håndtere belastningen.
En vei ut av uføret – hvordan bygge opp en buffer?
Noen par vil kanskje finne ut at de ikke ønsker å gå videre sammen. Pandemien kan ha tydeliggjort at forholdet ikke lenger oppleves riktig for de involverte. For mange par finnes det dog veier ut av uføret.
Vi skal nå se på hvordan par kan bygge opp en buffer i parforholdet, slik at forholdet kan tåle mer og slitasjen bli mindre.
Buffer # 1: Hverdagsvanene
Alle parforhold trenger en solid grunnmur. I parforholdet utgjøres grunnmuren av hverdagsvanene paret etablerer, som for eksempel å holde seg oppdatert på partnerens indre verden, se etter positive sider ved den andre og gi hverandre imøtekommende svar på invitasjoner til kontakt.
Buffer # 2: Å sette ord på følelsene
Et par kan oppnå mye gjennom å forstå og dele de mange følelsene som parforholdet vekker i dem. Dette gjelder både egne og den andres følelser. Å sette ord på følelsene våre hjelper oss nemlig med å regulere og håndtere dem.
Fallgruven for mange par er at de ikke deler sine følelsesmessige reaksjoner med hverandre, men holder dem for seg selv. Dette kan føre til at følelsene vokser i styrke og at disse kommer til uttrykk gjennom handlinger og tanker om den andre som fører til avstand.
Buffer # 3: Å bryte konflikmønstrene
Når par har hyppige konflikter, vil de lett kunne havne i et mønster som gjør det vanskelig for dem å tre ut av runddansen. I en tid med ekstra press og belastning på parforholdet, kan selv små ulikheter og uenigheter lede inn i og bygge opp under en fastlåst konflikt.
Fastlåste konflikter oppleves ødeleggende, fordi de kjennetegnes av samspillsmåter som skaper følelsesmessig avstand mellom partnerne. Å bli kjent med sitt eget konfliktmønster og hvordan konflikter kan omformes fra fastlåste til håndterbare, kan derfor ha stor verdi for par som egentlig ønsker å være sammen, men som ikke finner veien ut av det fastlåse på egen hånd.
Buffer #4: Å fokusere på problemet – ikke partneren
Et sentralt budskap fra forskning på parforhold er dette: alle parforhold settes under press til tider og konfliktene et par har er som regel ikke mulig å løse fullstendig. Det avgjørende er derfor hvordan par håndterer sine konflikter, ikke hvorvidt de faktisk klarer å løse dem.
Selv par som har det vanskelig og som opplever at de sitter fast i et negativt mønster, kan med vilje og innsats makte å frigjøre sitt parforhold fra mønsteret. Som vi understreker i bufferkurset: partneren er ikke problemet, problemet er problemet. Dere kan løse det sammen.
Buffer # 5: Å tilstrebe reparasjon og forsoning
Alle par trenger å kunne forsones med hverandre etter en vanskelig konflikt. Konflikter er uunngåelige, og evnen til å reparere og tilgi er derfor en viktig nøkkel til et godt parforhold.
I en periode med mye stress, lite motivasjon og påfyll, trangboddhet, usikkerhet og “blæh”, kan evnen til å være raus og imøtekommende overfor en partner som har såret eller irritert deg være satt under et ekstra sterkt press. Et aktivt fokus på hvordan akkurat vi som par kan reparere og gjenopprette nærhet på en måte som passer for oss, kan bidra til å gjøre dette arbeidet lettere.
Lettere sagt enn gjort?
For noen par kommer disse “bufferværemåtene” helt naturlig. Andre par kan trenge litt hjelp på veien.
Blant annet er vår erfaring som terapeuter at mange ikke helt vet hva de føler – eller strever med å sette ord på og uttrykke følelser. Det er nemlig lettere å vite hva vi tenker. I tillegg har vi en tendens til å tro litt ukritisk på tankene våre og anse dem som sanne.
En annen problemstilling for mange par er at konfliktene og konfliktmønstrene sitter hardt i, særlig hvis de har vedvart over lengre tid og er koblet til sterke følelser av sinne, forakt, mistillit, skuffelse og sorg.
Dette vil føre til at sterke følelser raskt aktiveres når paret skal prate om konfliktene og mønstrene seg i mellom. Da vil det kunne oppstå anklagelser og beskyldninger, som igjen er selve katapulten inn i konfliktmønstret.
Den gode nyheten er at alle, med tilstrekkelige doser vilje og innsats, kan lære å sette ord på følelser, forstå sine konfliktmønstre, jobbe med reparasjon og forsoning, og se problemet som problemet!
Bufferkurs for par i Favne Psykologbistand
Favne Psykologbistand tilbyr Bufferkurs for par, med mål om å lære par hvordan de kan gå frem for å bygge opp en buffer rundt parforholdet og forebygge slitasje. I vårt Bufferkurs vil du og din partner blant annet lære:
- Hvordan skape og opprettholde gode hverdagsvaner
- Hvordan sette ord på og dele følelser, slik at de blir lettere å forstå og håndtere
- Hvilke konfliktmønstre er de mest vanlige, og hvordan sammen bryte ut av disse
- Hvordan jobbe og fokusere på problemene i parforholdet
- Hvordan samarbeide om tilgivelse, reparasjon og forsoning
Vårt Bufferkurs gjennomføres over to dager (lørdag og søndag) og passer for par som enten ønsker hjelp til å bedre parforholdet sitt og/eller som ønsker å forebygge vansker. Les gjerne mer om kurset her:
Favne Psykologbistand tilbyr også parterapi av høy faglig kvalitet av psykologspesialister innen par- og samlivsterapi.
Dette kan du lese mer om her: Favne Par- og Samlivsterapi, Emosjonsfokusert parterapi (EFT)
Dersom du lurer på noe vedrørende vårt Bufferkurs eller parterapi, eller ønsker å bestille time, så kan du ta kontakt enten ved å fylle ut vårt kontaktskjema, sende mail til favne@favne.no, eller ringe 22 60 20 00.