Organisasjonspsykologi
Er studiet av det moderne arbeidsliv utfra et psykologisk og mellommenneskelig perspektiv. Organisasjons psykologi ser på hvordan individ, grupper, ledelse og organisasjoner samhandler og utvikler seg, og baserer kunnskapen på forskning og studier av organisasjoner og arbeidslivet.
For å kunne forstå utfordringer og problemer i organisasjoner, er det viktig å forstå mekanismene som er i spill på alle disse nivåene, og hvordan de påvirker hverandre. I tillegg er kunnskap om lover og avtaleverk som regulerer arbeidslivet veldig viktig.
Arbeidspsykologi
Retter fokus mot samspillet mellom psykisk helse og deltakelse i arbeidslivet. Det er i dag en stor andel arbeidstakere som er utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske helseplager. Rask tilgang til behandling av psykiske vansker kan både forebygge sykefravær og hjelpe arbeidstakere raskere tilbake i arbeid. Det fokuseres på både individnivå og virksomhetsnivå.
Konflikter som ender i varsling havner gjerne i det juridiske sporet – noe vi ser oftere eskalerer konfliktnivået enn reduserer det. Løsningene på konflikten blir også ofte vondere, både for arbeidstaker og arbeidsgiver – med høy risiko for langvarige negative ringvirkninger dypt inn i arbeidsmiljøet. Vi spør, hvordan kan ledere etablere et mer hensiktsmessig dialogspor?…
Synes du som leder at grensetting kan være utfordrende? Da er du ikke alene. Grensesetting innebærer nemlig en mellommenneskelig risiko mange ledere kan både frykte og kvie seg for å ta. Men unngår du det for mye, så oppstår en annen risiko; å frarøve deg et svært viktig verktøy for å lykkes som leder. Av:…
Alle er enige om at de beste arbeidsresultatene leveres av motiverte ansatte. Det er også en kjent sak at motiverte ansatte trives desidert best på jobben. Men hva motiveres ansatte av? Og hva kan ledere i en travel hverdag gjøre for å motivere de ansatte? Av: Psykolog Frida Feyer, Favne Psykologbistand Illustrasjon: Andreas Bache Wiig,…
Du trenger gode og relevante lederferdigheter for å utøve god ledelse. Akkurat som hos musikere, kirurger og toppidrettsutøvere, er også lederes utvikling av lederferdigheter best hjulpet av trening. Treningen må ha høy kvalitet for å være virksom, og med virksom metode er sjansen god for at du får igjen for innsatsen – med renter. Hvilke…
Endringer på arbeidsplassen byr ofte på større utfordringer enn det mange forventer – og mange endringsforsøk mislykkes. Hvorfor er det så vanskelig å få til endringer på arbeidsplassen? Hvorfor oppstår det ofte endringsmotstand blant ansatte? Og hva kan man gjøre for å øke sannsynligheten for vellykkede endringsprosesser? Av: Psykolog Tora Palmer Skagestad, Favne Psykologbistand -…
Psykologisk trygghet på arbeidsplassen er avgjørende for trivsel, gode prestasjoner og resultater, og vekst. Hvordan kan man som ansatt eller leder vite om den psykologiske tryggheten er godt nok ivaretatt? Jo det kan heldigvis testes (se test lenger ned på siden) – og gjøres noe med dersom man vil jobbe for å øke dette på…
Gjør norske arbeidsgivere nok for forebygging av utbrenthet på jobb for sine ledere og ansatte? Utbrenthet hos ledere og ansatte er i dag utbredt, og fenomenet er voksende. Konsekvensen for den som opplever utbrenthet er ofte markant reduksjon og fungering med påfølgende sykemelding over lengre tid. Konsekvensen for arbeidsgiver er ofte betydelige økonomiske tap, men…
Svært mange opplever å bli utbrent i dagens norske samfunn, og problemet er økende. Mange har selv vært utbrent, «alle» kjenner noen som har vært det, og det er knapt en arbeidsgiver i Norge i dag som ikke har hatt en eller flere ansatte sykemeldte på grunn av utbrenthet. Det er på tide å rette…
I vårt travle samfunn opplever flere og flere å komme til punkt hvor en kjenner på en total utmattelse over lengre tid. Vanlig hvile og rekreasjon lader ikke lenger batteriene. For mange er dette et punkt i livet som blir svært vanskelig å forholde seg til. Dette både fordi det kan være vanskelig å erkjenne…
Favne Psykologbistand tar daglig i mot personer som har fått tilbud om oppfølging hos psykolog fra sin arbeidsgiver. Enten via en direkte avtale med arbeidsgiver eller som en del av arbeidsgiverens øvrige bedriftshelsetjeneste. Det er lett å se fordelene med bedriftspsykolog; ansatte får raskere hjelp og det kan både forhindre og forkorte sykefraværet til den…